ArhUkim
АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ
УНИВЕРЗИТЕТ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ

 

 

 

Најава Зачлени

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

iknow

menu

menuB

SkopjeProject

Меѓународна научна конференција „Проект Скопје“ во 2023 година по повод 60 години од земјотресот во Скопје

По повод 60 години од Скопскиот земјотрес и 110 години од раѓањето на јапонскиот архитект Кензо Танге, Архитектонски факултет, УКИМ во Скопје на 7-ми и 8-ми јуни, 2023 година ќе организира меѓународна научна конференција насловена „Проект Скопје“. Светските архитекти и истражувачи од Јапонија, Холандија, Грција, Италија, Полска и САД, 60 години по земјотресот и планот на Кензо Танге за Скопје, повторно во Скопје ќе разговараат за моќта на солидарноста, светската соработката, архитектурата и изградбата на разурнатите градови и заедници.

Повеќе: Меѓународна научна конференција „Проект Скопје“ во 2023 година

1
DSC_0143
DSC_0149
DSC_0151
DSC_0156_1
DSC_0163
DSC_0167
DSC_0168
DSC_0170
DSC_0174_1
DSC_0177
DSC_0180
DSC_0186

Фотографии од предавањето на доц. д-р Манфредо ди Робилант од Политехничкиот Универзитет во Торино насловено „Употреба, симбол, архитектонски елементи„ кое се одржа во амфитеатарот на АФС при УКИМ во Скопје на 9 мај 2023. Автор на фотографиите е Бојана Исијанин.

StokovniKuki2023

Poster Robilant

Ве покануваме на предавањето на доц. д-р Манфредо ди Робилант од Политехничкиот Универзитет во Торино со наслов „Употреба, симбол, архитектонски елементи“ кое ќе се одржи во вторник 9. мај 2023 год. со почеток во 20.00 часот во амфитеатарот на Архитектонскиот факултет Скопје.

Повеќе: д-р Манфредо ди Робилант од Политехничкиот Универзитет во Торино

MagisterskiApril2023b

IMG-dcd6bb29978c501aeb60124b7e953a21-V

 thumbnail EUROPAN 17

   

Отворен е повикот за учество на EUROPAN 17 за млади професионалци и мастер студенти (кои имаат Bachelor диплома), на тема: “Living cities/2 – Reimagining architectures by caring for inhabited milieus”. 

EUROPAN 17 обезбедува платформа за изработка на идејни проекти за 52 локации во градовите во 12 европски земји. 

Повеќе информации можете да добиете на веб страната:
www.europan-europe.eu
 
     

DGKM-1

По голем број на пристигнати барања за продолжување на рокот за доставување на апстракт за 20. Меѓународен Симпозиум на Друштвото на Градежни Конструктори на Македонија (ДГКМ), Ве информираме дека рокот е продолжен:
  • Рок за доставување на апстракт на труд30 април, 2023  (детали тука)

  • Рок за рана регистрација за учество на Симпозиумот: 30 мај, 2023   (детали тука)


  • На локацијата на која ќе се одржува Симпозиумот ќе биде обезбеден специјален изложбен простор за спонзорите и поддржувачите на настанот. Условите за учество со Спонзорство се достапни на следниов линк.

MagisterskiApril20231

Студиска посета на студенти и професори
од Политехничкиот универзитет во Торино
на Архитектонскиот факултет при УКИМ во Скопје

Во периодот од 30-ти март до 2-ри април, во Скопје и на Архитектонскиот факултет, УКИМ во Скопје во студиска посета престојуваше група од 35 студенти, тројца професори и тројца докторанти. Студентите и професорите се дел од архитектонското студио во четврта година на Одделот за архитектура и дизајн на Политехничкиот универзитет во Торино кое работи на темата на урбанистичко планирање и архитектонско проектирање на урбаниот кварт Ј14-Расадник во општина Кисела Вода. Целта на посетата беше запознавање со градот Скопје, особено со локацијата која е во фокусот на работата на студиото во општина Кисела Вода, градот во целина, како и со работата на студијата и студентите на Архитектонскиот факултет.

Повеќе: Студиска посета на студенти и професори од Политехничкиот универзитет во Торино на...

 thumbnail poster predavanje Emil Jurcan

Предавање „Реконструкција на римскиот театар во Пула“
четврток 6-ти април 2023 во 12:00 часот
онлајн преку платформата MS Teams

линк до предавањето

Повеќе: Предавање „Реконструкција на римскиот театар во Пула“

Kolokviumi20231

Фотографии од отворањето на архитектонската изложба Скопје:

нови индустрии на стари локации, отворена на 17.3.2023 година во Галерија 2 во Младинскиот културен центар.

Изложбата ќе биде отворена до 30.3.2023 година.

Фотографиите се на Маја Јаневска.