ArhUkim
АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ
УНИВЕРЗИТЕТ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ

 

 

 

Најава Зачлени

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

iknow

menu

menuB

Компјутерскиот центар на Архитектонски факултет е формиран во 1991 година и е во постојано проширување со активностите во IT технологиите.

Компјутерската мрежа на факултетот ја хостираат 4 сервери, кои се во перманентна доградба со софтверски и хардверски решенија.

Екстензија на компјутерската мрежа претставува безжичната мрежа која пред се е наменета за студентите на архитектонскиот факултет.

Од 2011 година Центарот прејде на LINOX оперативна платформа и ќе бележи проширување на серверската група на машини, со што би ја пратела развојната компонента на факултетот

Серверската група на опрема се состои од: Домен сервер, Веб сервер, FireWall сервер, E-Mail server и Terminal сервер. Софтверот на серверите е на Windows платформа во еден мал дел и на Linox OS во поголемиот дел. Бесплатниот софтвер секако ќе биде застапен на нашиот портал. Овластените и регистрирани корисници ќе можат да го користат преку страницата http:/download.arh.ukim.edu.mk

Безжичната мрежа функционира од 17 локации во зградата и е пристапна за студентите, професорите и вработените на факултетот. Промотивната работа на мрежата е овозможена со лозинка: Student99

Профилот на корисници перманентно се скенира и сите недозволени конекции ќе бидат отстранети.

Хакирањето и менувањето на подесувањата во мрежата од неовластени лица се санкционира со поведување прекршочна постапка според законот.

За сите проблеми со Iknow системот можете да ми се обратите на e-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.  или лично во компјутерскиот центар

 

за центарот
Систем Инженер и Веб Мастер
Владимир Стефановски д.и.а.
тел. +38978332663