ArhUkim
АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ
УНИВЕРЗИТЕТ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ

 

 

 

Најава Зачлени

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

iknow

menu

menuB

ИЗЛОЖБИ

ИАС’23 - Отворање на Изложбата на архитектонски студија зимски семестар 2023/2024

 Cestitka2024

Почитувани колеги и пријатели,

Среќни новогодишни и божиќни празници!

Ве покануваме на предновогодишна прослава, која ќе се одржи во петок, 29.12.2023 година, со почеток во 12:00 часот на „Сквер“ на вториот кат во просториите на Архитектонскиот факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Прославата е организирана заедно со ФСС на АФС, студентите на АФС и целокупната академска заедница на Факултетот.

Ќе ни причинува голема чест и задоволство доколку ја збогатите нашата прослава со Вашето присуство.

 

 

 

 

KonecnaRangLista2

ИАС 2023 Постер 50x70

Ве покануваме на 22. Изложба на архитектонски студија ИАС22 на Архитектонскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје од 22. до 28. септември 2023 година.

Отворање на Изложбата: 22.09.2023 | 11 часот | Голема сала

02-2. GLAVEN PLAKAT 50-100 event

 

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15

 

На 20ти мај 2023 година беше отворена 18-тата Меѓународна изложба за архитектура во ВенецијаLa Biennale di Venezia. Темата на годинешното Биенале еЛабораторија за иднината (Тhe Laboratory of the Future)под кураторство наганско-шкотската архитекткаЛесли Локо(Lesley Lokko)

Архитектонскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје учествуваше воистражувањето„Нил како лабораторија“- NiLab,дел од Египетскиот павилјон, со проектот Обновување на [индустриски] екологии(Retrofitting [industrial] ecologies)на авторите Марија Мано Велевска, Слободан Велевски, Горан Мицковски, Благоја Бајковски и Ана Рафаиловска и соработниците Тамара Џерков, Мила Гавриловска, Димитар Милев и Фросина Станковска.

NiLab е проектраководен од Универзитетот Аин-Шамс во Каиро (Ain-Shams, Cairo) и универзитетот Медитеранеа во Реџо Калабрија(Università Mediterranea di Reggio Calabria) и отвара меѓународна дебата помеѓуархитекти,истражувачи и професори по архитектура од 24 универзитети од 10 различни земјиоколу теми поврзани со климатските промени, водните ресурси и одржливиот развој.

 

Автори на фотографиите се Мила Гавриловска, Слободан Велевски и Благоја Бајковски.

 

 

 

 

 

 

StokovniKuki2023

Фотографии од отворањето на архитектонската изложба Скопје:

нови индустрии на стари локации, отворена на 17.3.2023 година во Галерија 2 во Младинскиот културен центар.

Изложбата ќе биде отворена до 30.3.2023 година.

Фотографиите се на Маја Јаневска.

Архитектонска изложба „Скопје: нови индустрии на стари локации“

Повеќе: Архитектонска изложба „Скопје: нови индустрии на стари локации“

PLAKAT-JADRO 06.02.23

Постер 2023 1

  

Фотографии од отворањето на 21. Изложба на архитектонски студија – ИАС 21 на Архитектонскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Изложбата се отвори на 15 февруари 2023 година. Автор на фотографиите е Мила Гавриловска

Konecna-VtorCiklus-2022-23VtorRok

  

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО ОПШТИНА СОПИШТЕ 

Потврдувајќи ја континуираната посветеност и грижа на Архитектонски факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје за просторниот и урбанистичкиот развој на општините во државата, како и одговорноста на Факултетот за поддршка на одржливиот развој на локалните заедници, Архитектонски факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и Општина Сопиште на 3-ти мај, 2022 година потпишаа Меморандумот за соработка со што го засилуваат партнерството.

Повеќе: ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО ОПШТИНА СОПИШТЕ

 

ПОСТЕР 1

ВИЗИИ ЗА ПРОСТОРЕН РАЗВОЈ – КИЧЕВО 2030

Архитектонскиот Факултет во Скопје и Општина Кичево ве покануваат да присуствувате на изложбата на студентски задачи од предметот Урбанистичко обликување 2 – „Визии за просторен развој на Кичево 2030“.

Повеќе: ВИЗИИ ЗА ПРОСТОРЕН РАЗВОЈ – КИЧЕВО 2030

thumbnail NADVORESHNA 4 preview

Ве покануваме на промоција на книгата „Влијанието на скопскиот железнички јазол врз концептите на урбанистичките планови за Скопје 1873 – 1963“ од Проф. д-р Анета Христова-Поповска која ќе се одржи во холот на Транспортниот центар (I кат) во Скопје во четврток, 17 март 2022 во 19.00 часот.

Книгата ги претставува истражувањата на авторот за комплексната формативна улога на системот на железницата во модерната историја на урбаниот развој на градот Скопје содржани во магистерскиот труд одбранет на Архитектонскиот факултет при УКИМ – Скопје во 2000 година.

Промотори: Вонр. проф. д-р Слободан Велевски и Вонр. проф. д-р Мери Батакоја

 

IMG-268737d2ffcd7f90f30e58982bb9ed52-V
IMG-3a0b0dde4d1928b0f117d46ab497ca76-V
IMG-3edd339b56eaead6c586bd7698b0da6c-V
IMG-b5dc2c5a18ace662b5c9c781bca93c66-V
IMG-d8d6498e7319968685cc20e99ae1a9d9-V
IMG-e7b2534c457bc127c1779523ed9c5401-V
IMG-f68b513194242d21ac74bcd5b0f5a5d8-V
IMG-f7daa8ff7c11681b14ac94857a847c88-V

Потврдувајќи ја успешноста на континуираната соработка во областа на просторното и урбанистичкото планирање, архитектурата и културното наследство, како и изразената потреба за унапредување на идната соработка и размена на знаења, Архитектонски факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и Агенцијата за планирање на просторот на 5-ти февруари, 2021 година потпишаа Меморандумот за соработка со што го засилуваат партнерството. Директорката на Агенцијата за планирање на просторот м-р Андријана Андреева и Деканот на Архитектонски факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје професор д-р Огнен Марина ја потврдија важноста на заедничката соработка помеѓу двете институции која во иднина ќе овозможи блиска соработка при изготвување, раководење и реализација на заеднички проекти, планови, активности и иницијативи што ќе го поттикнуваат локалниот и регионалниот развој, посебно во областа на планирањето, архитектурата и културното наследство, како и унапредување на наставниот процес и истражувачката дејност со размена на знаења и искуства.

VizijaSkopje2021

ВИЗИИ ЗА ПРОСТОРЕН РАЗВОЈ НА ГРАД СКОПЈЕ

Јавна презентација на студентски задачи од предметот УО2 од 9ти семестар

Јавната презентација на студентските трудови ќе се одржи на 18ти февруари 2021 год. со почеток во 10:00 часот, онлајн преку платформата Микрософт Тимс и на неа се поканети да присуствуваат Локалната самоуправа на Град Скопје, колегите од Архитектонскиот факултет Скопје и сите заинтересирани стручни лица и граѓани.

На презентацијата може да се приклучите следејќи го следниот линк:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join

Повеќе: за настанот ВИЗИИ ЗА ПРОСТОРЕН РАЗВОЈ НА ГРАД СКОПЈЕ

odluka