ArhUkim
АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ
УНИВЕРЗИТЕТ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ

 

 

 

Најава Зачлени

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

iknow

menu

menuB

3dlm0002

7-ми Ректорски форум на Југоисточна Европа и Западен Балкан во Ријека

Универзитетите како промотори на академското и научното обединување на регионот на Југоисточна Европа и Западен Балкан

На Универзитетот во Ријека на 4-ти и 5-ти Септември, 2023 година се одржа седмата средба на Ректорскиот форум на универзитетите од Југоисточна Европа и Западен Балкан.Основан во 2018 година, Ректорскиот форум на Југоисточна Европа и Западен Балкан опфаќа 30 универзитети од регионот и е посветен на унапредување на соработката меѓу универзитетите и научните институции во регионот.

Повеќе: 7-ми Ректорски форум на Југоисточна Европа и Западен Балкан во Ријека

DokumentiUpis2023xxx

Konecna

PrigovoriPrigovori

Preliminarna2023-2024

Priemen2023-7

PrvCiklus2023 1

EKTSseptemvri2023

MentoriTemiMagisterski2023-1

EKTSjuni2023xx

01 Objava podgotvirelna 2022 23 webaaaa copy

prijava4abc

prijava4a

 

thumbnail FRU-Praga-POSTER

 

 

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15

 

На 20ти мај 2023 година беше отворена 18-тата Меѓународна изложба за архитектура во ВенецијаLa Biennale di Venezia. Темата на годинешното Биенале еЛабораторија за иднината (Тhe Laboratory of the Future)под кураторство наганско-шкотската архитекткаЛесли Локо(Lesley Lokko)

Архитектонскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје учествуваше воистражувањето„Нил како лабораторија“- NiLab,дел од Египетскиот павилјон, со проектот Обновување на [индустриски] екологии(Retrofitting [industrial] ecologies)на авторите Марија Мано Велевска, Слободан Велевски, Горан Мицковски, Благоја Бајковски и Ана Рафаиловска и соработниците Тамара Џерков, Мила Гавриловска, Димитар Милев и Фросина Станковска.

NiLab е проектраководен од Универзитетот Аин-Шамс во Каиро (Ain-Shams, Cairo) и универзитетот Медитеранеа во Реџо Калабрија(Università Mediterranea di Reggio Calabria) и отвара меѓународна дебата помеѓуархитекти,истражувачи и професори по архитектура од 24 универзитети од 10 различни земјиоколу теми поврзани со климатските промени, водните ресурси и одржливиот развој.

 

Автори на фотографиите се Мила Гавриловска, Слободан Велевски и Благоја Бајковски.