ArhUkim
АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ
УНИВЕРЗИТЕТ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ

 

 

 

Најава Зачлени

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

instagram twit facebook ilearn mail

iknow

menu

menuB

SkopjeWalkieTalkie Web

Промоција на Книга „Скопје Воки Токи- Сузане Хефти и Дамјан Кокалевски

Локација: Музеј на Современа Уметност Скопје

Датум: Петок, 13 Декември 2019

Време: 18:30

Програма: Вовед, Коктел, ДЈ Сет

Вовед: Сузане Хефти, Дамјан Кокалевски и Ивана Костовска

Гостин: Сузана Милевска

Скопје Воки Токи се фокусира кон трансформацијата на јавните простори со цел легитимирање и утврдување на популистичките и националистичките структури на моќ. Земајќи го Скопје како пример за овие тенденции, книгата укажува на тоа како ново креираниот, екстравагантен идентитет на градскиот центар – со појавувањето на голем број на нови објекти во периодот помеѓу 2008 и 2018 година и со цена од околу 680 милиони Евра е обележје на овие тенденции. Во спротивно на ова, архитектонската експертиза од 1960-тите и 1970-тите години, здобиена од ре-изградбата на Скопје после катастрофалниот земјотрес, благодарение на големата интернационална акција која беше делумно спонзорирана од Обединетите Нации, е занемарена а чии архиви се делумно уништени. Оваа книга претставува уметничко и политичко истражување на урбаниот простор. Проектот е резултат на долгорочната соработка помеѓу Сузане Хефти и Дамјан Кокалевски.

Видео Изданија

АРХИ.ТЕК
бесплатна месечна публикација на АФС
 
arhitek 01 pomegju-p1 arhitek 02 arhitektura na sekojdnevnoto p1 arhitek 03 p2  
#01: Помеѓу
#02: Aрхитектура на  
#03: Продукција/Репродукција
 
 
секојдневното
   
 
 
     
arhitek 04.1 arhitek 05 p2 arhitek06  
#04: Рециклиран Град
#05: Цели за иднината
#06: Предели
 
 
 
 
 
 
201604 Arhitek 07  1lr
 201604 Arhitek 08 5 Page 1
arhitek 09 1 
 
#07: Процес #08: Криза на припадност   #09: Ерата на креветот  
     

 

Arhitek10- Page 1      
#10: Challenge - Dwelling in Japan