ArhUkim
АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ
УНИВЕРЗИТЕТ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ

 

 

 

Најава Зачлени

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

iknow

menu

menuB

Material Contours-Poster

Архитектурата како инфраструктура – архипелаг на иновации

Работилница

Материјали контури: Архитектура како територија

Поставувањето во контекст, без оглед дали е локациски или идеолошко, отсекогаш ја дефинирала релевантноста на архитектурата. Низ користење на различни видови на критика, анализа базирана на Херменевтика, како и традиционални архитектонски техники и најважното, комбинацијата на повеќе дисциплини во единствен архитектонски метод, работилницата ќе се обиде да развие кохерентно разбирање на изграденото опкружување низ проширување на концептот за контекст.

Проектот, географијата, политичката наука и филозофијата се интегрирани со цел да се идентификуваат и изложат физичките, економските и социополитичките состојби. Истражувањето ќе се реализира низ повеќе размери и медиуми, ќе се однесува на физичката форма како социјалниот конструкт и ќе создаде содржина преку истражување на односот помеѓу набљудување, шпекулации и критика во процесот на проектирање. Преку методологија на „распакување“ - изложување на повеќе слоеви, „тврди“ и „меки“, физички и критични, со цел да се идентификуваат нови хиерархии или скриени актери - работилницата ќе бара интензивно испитување на локалното, абјектно предавање на постојното и отфрлањето на секоја единствена „визија“. Овој процес го опишуваме со терминологијата која ја истражува Архитектурата како територија.

Ментори: вон. проф. д-р Огнен Марина (УКИМ), доц. д-р Митеш Диксит (УС)