ArhUkim
АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ
УНИВЕРЗИТЕТ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ

 

 

 

Најава Зачлени

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

iknow

menu

menuB

АРХИТЕКТОНСКО СТУДИО 8/1, VIII семестар, 2014/2015

 

КУЌА НА ГЕМИЏИИТЕ: КОЛЕКТИВНО ДОМУВАЊЕ – ВЕЛЕС

 

Педагошки тим: Минас Бакалчев, Саша Тасиќ, Викторија Богданова, Александар Петановски, Гордан Петров

Локација : Избрани инсерт од кејот на реката Вардар, Велес.

Програм: дом за 30 личности/ јавен простор на градот.

 

 

1

Станко Павлески: Линии кон сонцето/ Споменик на Гемиџите, Велес

 

Во чест на гемиџиите:

#1

Проектирајте куќа со симболичко и утилитарно значење. Куќа на кејот на Вардар која ќе го референцира историското и културно значење на гемиџиитере/Велес но истовремено ќе биде и колективен дом. Куќа во чест на гемиџиите за современите потреби на Велес.

#2

2

Составете куќа од 12 соби, во просторна, структурална и симболичка смисла.

#3

Предвидете времено сместување за најмалку две категории на корисници чија активност се поврзува со Велес. (30 корисници: студенти, млади брачни парови, млади професионалци/истражувачи, визитинг професори, стари, рибари, кајакари, минувачи, туристи...)

#4

Дополнете ја програмата со заеднички содржини во зависност од избраната категорија на корисници.

#5

Предвидете и јавни содржини за целиот град.

#6

3

Засадете го осмиот јавор како обележије на куќата и градот

#7

Направете самодоволена куќа.

#8

Преку пунктуелна интервенција на Кејот но во дијалог со околината и позадината од градот – унапредете го јавниот простор на градот. Направете еден јасен придонес за градот.

#9

Угледајте се на старите велешки куќи но бидете во духот на novoto време.

4

•    Содржина на проектот: анализа, ситуација (1/1000, 1/500), основи (1/200, 1/100), пресеци (1/200, 1/100, 1/50), изгледи (1/200), детал на станбена единица (1/50, 1/100), аксонометрија, 3D, макета, портофолио/дневник
•     Формат: проект [широчина 140цм / височина 200цм (4х70/100цм)],                              портофолио (A4)
•    Педагошки тим: Минас Бакалчев,  Саша Тасиќ, Викторија Богданова, Александар Петановски, Гордан Петров
•    Архитектонски факултет / Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје 

 

 

 

 

 

AFMAP

За факултетот

Деканат
Институти
Историјат
Контакт
Правни акти и документи
Пријатели
A.F. е мој избор
Финансии

 

 

 

 

 

Студии

Додипломски студии
Магистерски студии
Докторски студии
Студентска служба
Студентски организации

 

 

 

 

 


 

 


Уписи

Додипломски студии
Магистерски студии
Докторски студии

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кадар

Административен кадар
Наставен кадар