ArhUkim
АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ
УНИВЕРЗИТЕТ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ

 

 

 

Најава Зачлени

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

instagram twit facebook ilearn mail

iknow

menu

menuB

 

 Обрасци

 AndromedaBIG

Галаксија Андромеда

Никола Тесла ПОТВРДИЛ. Алберт Анштајн СЕ СЛОЖИЛ. Науката ДОКАЖА.

Познат е фактот дека СЕ, па и нашето тело е енергија која вибрира на различни фреквенции.

 

BodyFrequency

 

Tesla i Anstajn

Кога звучните фреквенции ќе поминат низ материјата како што е воздух, вода, земја... 

ја менуваат нејзината резонанца и сруктура.

 

Gebels

432Hz, 440Hz, 20-20000Hz

 

 

Една фасцинантна особина на нашиот универзум е

особината да облиците и обрасците можат да се најдат ве многу различни контексти

 

Spiral

 Не живееме по свои правила

Живееме во склад со природата

Се што е во нашата околина е во склад со природата

11

Суштината на оваа хармонија се обрасците кои се во навоѓаат во

ЧОВЕКОТ, ОКОЛИНАТА И УНИВЕРЗУМОТ

21

Фрактали се обрасци формирани од хаотични равенки

кои во себе ги содржат сличните обрасци на сложеност.

31

Можеме да видиме со новите телескопи дека секаде околу нашата галаксија

се расфрлани галаксии по некаков образец на распорeдување.

4

 

 

 Mozok

 

6 

Неверојатно сличен образец во келиите неуронски во мозокот

и распоредот на галаксиите во универзумот

71

 Секои осум години се формира образецот Венерина ружа

 Pogled

Обрасци на Меркур. Венера, Земја, Сатурн, Јупитер, Церес

BozjeOko

 

Во 2001 година во САД се случи земјотрес

со јачина 6.8 степени по рихтер се појавија вакви обрасци во песок

Отисок

Плацента

Плуќа

14

15

 16

17

18

19

20

 

 

 

 

Би ги спомнал и Проф Велимир Абрамович и Проф. Бранимир Несторович

кои ги применуваат обрасците на фреквенциите во медицината и науката

Dr. Velimir Abramovich

Dr. Branimir Nestorovich

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Giovanni Bottini-Poster Lecture

 

 

Giovanni Bottini 

Systematica, Milan

Smart Cities - Strategies and approaches - The city of Milan

30.05.2022 Monday

14.00 Amphitheater

 

Giovanni Bottini 

Systematica, Milan

Smart Cities - Strategies and approaches - The city of Milan


Giovanni Massimo Bottini is a fully licensed architect, born in 1959, and with a solid experience in design, management and consulting. Founder and owner of GMB Design, architecture studio since 1988, he is specialized in architectural design, space planning and project management, with all inter-professional implications. Before becoming Systematica’s President, Giovanni Massimo Bottini was President of Cobaty Italia, international association for constructions, environment and urbanism, and Board Member of Cobaty International in Brussels. He was also Former Vice President of Federimmobiliare, and President of the Rotary Club Milano Nord Ovest, Paul Harris Fellowship awarded. Currently, he collaborates with Politecnico di Milano.
He has been Partner of Systematica since 2009. Two years later, in 2011, he joined the board of directors, and in 2014 he became Vice President and CEO. Since 2015, he has been Systematica’s President, CEO and Partner.

01-Deans Lecture Series-11

Ни причинува задоволство да Ве известиме дека Архитектонскиот факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ започнува со пролетното издание на Деканската серија на предавања на 19-ти април, 2022 година.

Повеќе: предавањето на проф. д-р Албена Јанева,1

01-ALBENA YANEVA

Почитувани,

Ве покануваме во рамките на Деканската серија на предавања на предавањето на проф. д-р Албена Јанева, директор на Manchester Architecture Research Group (MARG), Manchester Urban Institute, насловено Meaningful Disruptions: Mapping Controversies and Innovations in Architecture at The Time of Political and Pandemic Upheavals кое ќе се одржи во вторник, 19 април, 2022 година, со почеток во 12.00 часот во Амфитеатарот на Архитектонски факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

 

Meaningful Disruptions: Mapping Controversies and Innovations in Architecture at The Time of Political and Pandemic Upheavals

Prof. Albena Yaneva, PhD

Director of the Manchester Architecture Research Group (MARG) Manchester Urban Institute

Albena Yaneva is Professor of Architectural Theory and director of the Manchester Architecture Research Group (MARG) at the Manchester Urban Institute. She has been Visiting Professor at Princeton School of Architecture (2013), Parsons, New School (2015) and Politecnico di Turino (2018). She held the prestigious Lise Meitner Visiting Chair in Architecture at the University of Lund, Sweden (2017-2019). Her research is intrinsically transdisciplinary and crosses the boundaries of science studies, cognitive anthropology, architectural theory and political philosophy. She is the author of several books: The Making of a Building (Peter Lang 2009), Made by the OMA: An Ethnography of Design (010 Publishers 2009), Mapping Controversies in Architecture (Routledge 2012), Five Ways to Make Architecture Political. An Introduction to the Politics of Design Practice (Bloomsbury 2017), Crafting History: Archiving and the Quest for Architectural Legacy (Cornell University Press 2020), The New Architecture of Science: Learning from Graphene (World Scientific Publishing 2020), co-authored with the Nobel Laureate in Physics Sir Kostya S. Novoselov, Latour for Architects (Routledge 2022) and Architecture After Covid (Bloomsbury 2023). Her work has been translated into German, Italian, Spanish, French, Portuguese, Thai, Polish, Turkish and Japanese. Yaneva is the recipient of the RIBA President’s award for outstanding university-based research.

Brodsky CarloRatti elia nealleach tim Tumertekin

Poster1 Poster2 Poster3