ArhUkim
АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ
УНИВЕРЗИТЕТ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ

 

 

 

Најава Зачлени

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

instagram twit facebook ilearn mail

iknow

menu

menuB

viber image 2021-04-29 18-34-26

 
The "SMART PROJECT ARCHITECTURE" free online lecture is scheduled on 5 May (Wednesday) at 15:00 CET and it will be in English. You can watch it on the following link:
 
LINK TO THE CONFERENCE
Meeting ID: 849 2366 6465

Passcode: 0505

Zino1

Почетокот на летниот испитен рок го означува крајот на програмата „Остани дома – учи архитектура од фотелја“. Замислена како времена образовна содржина со цел премостување на периодот од една, најмногу две недели сè до повторната нормализација на состојбата и враќањето на вообичаениот начин на работа на факултетот, таа стана наше секојдневие.

Изминатите 99 дена направивме избор од јавно достапни предавања од повеќе генерации архитекти, пејзажни архитекти, дизајнери и уметници со богато творечко искуство и значајно влијание врз современите текови на светската архитектура. Покрај општиот преглед низ оние творци и практики кои се актуелни или кои не можат да се заобиколат како појави на глобалната архитектонска сцена, поблиску се запознавме и со истакнатите претставници во неколку земји со богата архитектонска мисла, историја и култура, како: Холандија, Швајцарија, Шпанија, Велика Британија, Јапонија, САД... Беа објавени и излагањата на повеќе светски реномирани архитекти и професори по архитектура кои гостуваа на Архитектонскиот факултет во Скопје по повод јубилејот 60 години од неговото постоење, мапирајќи ја на тој начин и нашата школа на картата на позначајните.

Предавањето насловено „Повеќе го нема: уметноста на исчезнувањето“ на бугарско-американскиот скулптор, фотограф и концептуален уметник Христо Владимиров Јавачев (1935-2020) е последното предавање во рамки на програмата „Остани дома – учи архитектура од фотелја“. Уметничките интервенции на Христо и неговата партнерка Жан-Клод припаѓаат и во природниот и во изградениот свет и ги истакнуваат токму квалитетите на привременоста како состојба. Убавината на нивните уметнички дела произлегува и од фактот дека не се трајни, заради што изобилуваат и со чувството на итност да бидат видени и со намерата да ни ја пренесат сета човечка ранливост.

Упатство за најава на Office365

Студентите кои не се најавени на порталот Office365 ќе треба да ја направат следната процедура за верификација на профилот.

1. Повикајте ја веб страницата www.iknow.ukim.mk и во полето заборавена лозинка внесете ја вашата е-маил адреса и кликнете на копчето SUBMIT.

iknow1

2. На вашето сандаче за електронска пошта ќе добитете порака од iknow за промена на лозинка.

Мора да содржи мали, големи букви, знаци и бројки минимум 8 знаци.

3. Сега најавете се на www.iknow.ukim.mk и пополнете ги полињата за најава со новите податоци.

4. Со успешната најава вие сте го завршиле процесот за верификација во iknow. Сега одјавете се.

5. Повикајте ја веб страницата https://servisi.ukim.mk и појдете во формата најаветесе.

servisi

6. Тука ќе морате да побарате од системот податоци за вашето корисничко име и лозинка. На десната страна имате линкови.

servisi2

Со внесување на вашата е-маил адреса системот ќе ви испрати податок за корисничко име, името кое ќе ви важи за Office365. Со линкот промена на лозинка ќе можете да формирате лозинка за Office365.

7. Повикајте ја веб страницата https://portal.office.com ќе можете да се најавите на microsoft Office365 a потоа на универзитетската форма за Office365 каде се навоѓа линкот за TEAMS.

ви пожелувам пријатна работа.....

УпатствоIKNOW

Упатство за промена на заборавена лозинка и промена на лозинка

1

На линкот www.iknow.ukim.mk ќе добиете форма каде можете да ја промените тековната или заборавената лозинка. Со аплицирање во полето E-Mail и Password системот ќе ве најави на првата форма од апликацијата, додека на линкот заборавена лозинка ќе можете да испратите барање до системот за промена, по што ќе ви биде испратен линк каде ќе морате да ја внесете новата лозинка.

2

Со внесувањето на лозинка која содржи мали и големи букви, знаци и бројки вашата нова лозинка е формирана, и е тешко препознатлива за агрегатори и интернет роботи за пробивање на лозинки.

Доколку не сте го добиле линкот за промена во INBOX проверете во сандачето JUNK-MAIL.

 

КАЛЕНДАР НА НАСТАВНИ ОБВРСКИ, КОЛОКВИУМИ И ИСПИТИ ВО ЛЕТЕН ИСПИТЕН РОК (ПРВА СЕСИЈА) 

СО УПОТРЕБА НА ЕЛЕКТРОНСКИ ТЕХНИЧКИ СРЕДСТВА

 
 
 

СЕМ.

 
 

ПРЕДМЕТИ:

 

ЈУНИ

 
 

ЈУЛИ

пет.

пон.

вто.

сре.

чет.

пет.

пон.

вто.

сре.

чет.

пет.

пон.

вто.

сре.

чет.

пет.

пон.

вто.

сре.

чет.

пет.

пон.

вто.

сре.

чет.

пет.

12

15

16

17

18

19

22

23

24

25

26

29

30

01

02

03

06

07

08

09

10

13

14

15

16

17

Л Е Т Е Н   С Е М Е С Т А Р

 
 
 

II

Архитектонско студио 2

                                                   

Архитектонско проектирање 1

     

ВЖ

         

КИ

                   

И1

         

Архитектонски конструкции 1

                                               

И1

 

Јакост на материјалите

                         

КИ

       

И1

             

Нацртна геометрија

           

КИ

                           

И1

       

Компј. пом. проектирање

                               

И1

               

И2

Ликовно изразување

                             

КИ

             

И1

   
 
 
 

IV

Архитектонско студио 4

                                                   

Архитектонско проектирање 2

                                                   

Архитектонски конструкции 2

       

ВЖ

   

ВЖ

             

КИ

         

И1

       

Дрвени конструкции

                                 

КИ

           

И1

 

Урбанистичко планирање 1

   

ВЖ

ВЖ

 

ВЖ

ВЖ

 

ВЖ

 

ВЖ

                 

КИ

       

ПЗ

Историја на арх. и уметност 2

                       

К1

                 

К2

     

Пластично обликување

 

К2

                               

И1

             
 
 
 
 
 

VI

Архитектонско студио 6-1

                                                   

Архитектонско студио 6-2

                                   

ПЗ

             

Архитектонско проектирање 3

                                                   

Архитектонско проектирање 4

 

ПЗ

                                               

Архитектонски конструкции 3

           

КИ

             

И1

                     

Бетонски и АБ конструкции

                       

КИ

                 

И1

     

Урбанистичко планирање 2

       

ВЖ

   

ВЖ

                 

КИ

           

И1

 

Инсталации во архитектурата

                                                   

Менаџмент и организација

                             

И1

                 

И2

Историја на арх. и уметност 4

                   

К1

                 

К2

         
 
 
 
 
 
 

VIII

Архитектонско студио 8-1

                                                   

Архитектонско студио 8-2

                                                   

Архитектонско студио 8-3

                                                   

Архитектонско студио 8-4

                                                   

Архитектонско проектирање 5

                                                   

Архитектонско проектирање 6

                                                   

Архитектонско проектирање 7

                                                   

Внатрешна архитектура

                                                   

Економија и управување со инв.

                       

КИ

                 

И1

     

Урбанистичко обликување 1

           

КИ

               

И1

                   

Арх. и уметност во Македонија

                   

К1

                 

К2

         

Конзервација и реставрација

                                                 

КИ

 

ОПИС:

 
 

ВЖ / ВЕЖБИ;   ПЗ/ ПРЕДАВАЊЕ ЗАДАЧИ;   КИ / ИНТЕГРАЛЕН КОЛОКВИУМ;   К1 / ПРВ КОЛОКВИУМ;   К2 / ВТОР КОЛОКВИУМ;   И1 / ИСПИТ, ПРВ РОК;   И2/ИСПИТ, ВТОР РОК

 

Page Break

 

КАЛЕНДАР НА НАСТАВНИ ОБВРСКИ, КОЛОКВИУМИ И ИСПИТИВО ЛЕТЕН ИСПИТЕН РОК (ПРВА СЕСИЈА) 

СО УПОТРЕБА НА ЕЛЕКТРОНСКИ ТЕХНИЧКИ СРЕДСТВА

 
 
 

СЕМ.

 
 

ИЗБОРНИ 

ПРЕДМЕТИ:

 

ЈУНИ

 
 

ЈУЛИ

пет.

пон.

вто.

сре.

чет.

пет.

пон.

вто.

сре.

чет.

пет.

пон.

вто.

сре.

чет.

пет.

пон.

вто.

сре.

чет.

пет.

пон.

вто.

сре.

чет.

пет.

12

15

16

17

18

19

22

23

24

25

26

29

30

01

02

03

06

07

08

09

10

13

14

15

16

17

л е т е н  с е м е с т а р

II/IV

Математика2

                                     

КИ

         

И1

II/IV

Геоинформациски системи

                     

И1

                     

И2

   

II/IV

Моделарство

                                                   

II/IV

Уметност 2

                                                   

IV

Видео и мултимедија

                                                   

IV

Градежни материјали

                                                   

IV

Арх. во Македонија,XIV/XXв.

                                                   

IV/VIII

Одржлив урбан развој

                                                   

IV/VII

Естетика

                                                   

VIII

Перспектива

                                                   

VIII

Ликовно изразување 2

                                                   

VIII

(...) објекти за масовна посет.

                                                   

IV

Практика 1

                                                   

VI

Практика 2

                                                   
 
 

 ПРЕДМЕТИ ОД

ЗИМСКИ СЕМЕСТАР:

 
                                                   

з и м с к и  с е м е с т а р

III

Историја на арх. и уметност 1

                       

И1

                         

V

Историја на арх. и уметност 3

                       

И1

                         

VII

Документирање 

                                                 

И1

I

Принципи на статика

             

И1

                                   

V

Челични конструкции

                     

И1

                           

V

Архитектонска физика

                                   

И1

             

I

Вовед во компј. пом. проект.

                         

И1

                       

I

3Д моделирање

                         

И1

                       

I

Математика

                                                 

И1

VII

Теорија на архитектурата

                 

И1

                               

VII

Архитектонска композиција

             

И1

                                   

VII

Внатрешна архитектура 1

             

И1

                                   
 

ОПИС:

 
 

ВЖ / ВЕЖБИ;   ПЗ/ ПРЕДАВАЊЕ ЗАДАЧИ;   КИ / ИНТЕГРАЛЕН КОЛОКВИУМ;   К1 / ПРВ КОЛОКВИУМ;   К2 / ВТОР КОЛОКВИУМ;   И1 / ИСПИТ, ПРВ РОК;   И2/ИСПИТ,2 РОК