Предметнапрограмаод интегрирани петгодишни студии (студии од прв и втор циклус) студии по архитектура |
||||||||||||
1. |
Наслов нанаставниотпредмет |
Архитектонско проектирање 5 |
||||||||||
2. |
Код |
4.3.78 |
||||||||||
3. |
Студиска програма |
Архитектура |
||||||||||
4. |
Организатор настудиската програма(единица, односно институт,катедра, оддел) |
Универзитет Св. Кирил и Методиј во Скопје Архитектонски факултет – Скопје Институт за архитектонско проектирање |
||||||||||
5. |
Степен |
Втор циклуснастудии |
||||||||||
6. |
Академска година/семестар |
IV год./ 7 и 8сем. |
7. |
Број на EКТС |
3 (2+1) |
|||||||
8. |
Наставник |
Доц. д-р Александар Радевски |
||||||||||
9. |
Предусловзазапишување на предметот |
Архитектонско проектирање 4 |
||||||||||
10. |
Цели напредметнатапрограма (компетенции): Цел на предметот во седмиот семестар е запознавање со проблемите поврзани со проектирањето на објекти за индустриско производство. Проектирањето на овие објекти ги опфаќа проблемите на просторна композиција како резултат на процесите на производство и вклопувањето на разни машинско-технолошки уреди и процеси, во општата архитектонско-конструктивна композиција. Предметот ги опфаќа и проблемите на оформување на урбанистичката целина на комплексите, концентрацијата на сообраќајот, вработените и транспортот на големи количини на материјали кои се иманентни при обликување на ваквите објекти со примена на сложени конструктивни системи. Во осмиот семестар студентите се запознаваат со проблематиката на организирање, функционирање и принципи при проектирањето и изградба на објектите и архитектонско-урбанистичките целини од областа на стопанските-аграрни згради и комплекси. Посебно внимание се обрнува и на проучување на карактеристичните типологии на архитектонско-урбанистичките целини во зависност од намената, програмските потреби и организација. |
|||||||||||
11. |
Содржинанапрограмата:
Складови за зрнеста храна [житарици]. Ќелиски складови [силоси], нивно архитектонско обликување Складови за коренести растенија, овошје и зеленчук Принципи на вентилирање на складовите Термичка изолација на надземните складови Ладилници [организација, видови и нивно архитектонско обликување] Складови за силажирана храна Складови за кабаста [волуменозна] храна [сено и слама] Објекти за обработка и преработка на млеко и млечни производи - млекари Винарски визби – нови типологии: винарски фарми, микро винарии и урбани винарии Пекари Проектна програма за изградба на стаите и комплексите. Микроклиматски услови во стајските објекти, вентилација и загревање. Запознавање со карактеристиките и принципите при проектирање на стајските објекти. Стајски објекти за коњи, крави, свињи, живина, кози и овци. |
|||||||||||
12. |
Методи нa учење: Интерактивна настава, семинарски трудови и графички вежби |
|||||||||||
13. |
Вкупенрасположив фонд начасови |
75 (50+25) часови |
||||||||||
14. |
Распределбанарасположивотовреме |
45+15+5+0+10 часови |
||||||||||
15. |
Форми нанаставниактивности |
15.1. |
Предавања-теоретска настава |
45 (30+15) часови |
||||||||
15.2. |
Вежби(графички, аудиториски и индивидуални) |
15 (10+5)часови |
||||||||||
16. |
Други форми наактивност |
16.1. |
Проектнизадачи |
5 (5+0) часови |
||||||||
16.2. |
Самостојнизадачи |
0 часови |
||||||||||
16.3. |
Домашноучење |
10(5+5) часови |
||||||||||
17. |
Начиннаоценување (семестрално) |
|||||||||||
17.1. |
Колоквиуми |
20 бодови |
||||||||||
17.2. |
Графички вежби |
60 бодови |
||||||||||
17.3. |
Присуство на предавања |
20 бодови |
||||||||||
18. |
Критериумиза оцена (БОДОВИ-ОЦЕНА) |
до 50 бодови |
5 (пет) (F) |
|||||||||
од51 дo 60 бодови |
6 (шест) (E) |
|||||||||||
од 61до 70 бодови |
7 (седум)(D) |
|||||||||||
од 71до 80 бодови |
8 (осум) (C) |
|||||||||||
од 81 до90 бодови |
9(девет) (B) |
|||||||||||
од 91до 100 бодови |
10 (десет) (A) |
|||||||||||
19. |
Условзапотписиполагањена завршен испит |
41 бод (51 бодво зимскиот семестар) |
||||||||||
20. |
Јазик накојсеизведува наставата |
Македонски |
||||||||||
21. |
Метод на следење на квалитетот на наставата |
Анкети на студентите и процес на самоевалуација |
||||||||||
22. |
ЛИТЕРАТУРА |
|||||||||||
22.1. |
Задолжителналитература |
|||||||||||
Бр. |
Автор, наслов, издавач, година |
|||||||||||
|
||||||||||||
22.2. |
Дополнителналитература (3 наслови) |
|||||||||||
Бр. |
Автор, наслов, издавач, година |
|||||||||||