Предметнапрограмаод интегрирани петгодишни студии (студии од прв и втор циклус) студии по архитектура |
|||||||||||||
1. |
Наслов нанаставниотпредмет |
Индустриски дизајн |
|||||||||||
2. |
Код |
4.14.7; 4.15.8; 5.7.9; 5.8.9; 5.9.10; 5.10.10 |
|||||||||||
3. |
Студиска програма |
Архитектура |
|||||||||||
4. |
Организатор настудиската програма(единица, односно институт,катедра, оддел) |
Универзитет Св. Кирил и Методиј во Скопје Архитектонски факултет – Скопје Институт за архитектонско проектирање |
|||||||||||
5. |
Степен |
Втор циклуснастудии |
|||||||||||
6. |
Академска година/семестар |
IV, V/7,8,9,10 |
7. |
Број на ЕКТС |
1 |
||||||||
8. |
Наставник |
Проф. д-р Иванка Кировска Проф. д-р Митко Хаџи-Пуља |
|||||||||||
9. |
Предусловзазапишување на предметот |
Согласно правилата за студирање истудиската програма |
|||||||||||
10. |
Цели напредметнатапрограма (компетенции): Запознавање со индустрискиот дизајн како составен дел на дизајнот, неговите основни методи и параметри како услов за успешно обликување и дизајнирање. |
||||||||||||
11. |
Содржина на програмата: Концепција, дефиниција и краток историски преглед; Извори и развој во глобални рамки и во Македонија; Параметри, фактори и правци; Методологија, цели и принципи за примена наметодологија; Основни принципи на дизајн истражувањето; Утврдување на ситуација и методи во истражувањето на идеи – brainstorming; Облик, содржина и еволуција на обликот во некои посебни подрачја; Феноменологија на кичот; STYLING – прагматизам на потрошувачката; Основни гледишта и промени од BAUHAUS; Дизајн и современа култура: 50-ти години или фантазирачка модерност, 60-ти години просперитет, добра форма и потрошувачка, 70-ти години скршнување од основните принципи, 80-ти години транзиција и современи движења, 90-ти години или за новиот почеток, 20-ти век и афирмација на дизајнот. |
||||||||||||
12. |
Методи нa учење: Предавања |
||||||||||||
13. |
Вкупенрасположив фонд начасови |
25 часови |
|||||||||||
14. |
Распределбанарасположивотовреме |
15+0+10+0+0 часови |
|||||||||||
15. |
Форми нанаставниактивности |
15.1. |
Предавања-теоретска настава |
15 часови |
|||||||||
15.2. |
Вежби(графички, аудиториски и индивидуални) |
0 часови |
|||||||||||
16. |
Други форми наактивност |
16.1. |
Проектнизадачи |
10 часови |
|||||||||
16.2. |
Самостојнизадачи |
0 часови |
|||||||||||
16.3. |
Домашноучење |
0 часови |
|||||||||||
17. |
Начиннаоценување |
||||||||||||
17.1. |
Колоквиуми |
0 бодови |
|||||||||||
17.2. |
Графички вежби |
90 бодови |
|||||||||||
17.3. |
Присуство на предавања |
10 бодови |
|||||||||||
18. |
Критериумиза оцена (БОДОВИ-ОЦЕНА) |
до 50 бодови |
5 (пет) (F) |
||||||||||
од51 дo 60 бодови |
6 (шест) (E) |
||||||||||||
од 61 до 70 бодови |
7 (седум)(D) |
||||||||||||
од 71до 80 бодови |
8 (осум) (C) |
||||||||||||
од 81 до90 бодови |
9(девет) (B) |
||||||||||||
од 91до 100 бодови |
10(десет) (A) |
||||||||||||
19. |
Условзапотписиполагањена завршен испит |
41 бод |
|||||||||||
20. |
Јазик накојсеизведува наставата |
Македонски |
|||||||||||
21. |
Метод на следење на квалитетот на наставата |
Анкети на студентите и процес на самоевалуација |
|||||||||||
22. |
ЛИТЕРАТУРА |
||||||||||||
22.1. |
Задолжителналитература |
||||||||||||
Бр. |
Автор, наслов, издавач, година |
||||||||||||
1. Fruht, Miroslav. Industriski dizajn. Privredni pregled, Beograd, 1981 2. Dorfles, Gillo. Uvod u dizajn. Svetovi, Novi Sad, 1994 3. Dreyfuss, Henry. Designing for people. Simon and Schuster, New York, 1955 |
|||||||||||||
22.2. |
Дополнителналитература |
||||||||||||
Бр. |
Автор, наслов, издавач, година |
||||||||||||
1. Somov Jurij. Umetnicko konstruisanje industrijskih proizvoda. Moskva, 1967 2. Archer, Bruce. Systematic method for designers. London, 1963 3. Edel, Henry. Introduction to Creative Design. London, 1967 |