arh    UKIM-znak10

FACULTY OF ARCHITECTURE SKOPJE
SS. CYRIL AND METHODIUS UNIVERSITY IN SKOPJE

 

Log in Register

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

instagram twit facebook mail

iknow

menu

menuB

   1ST CALL banner

001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
015
016
017
018
019
020
01/20 
start stop bwd fwd

АФС на АХО

Од 11-14.01 2018 година студентските трудови изработени во рамките на Интегративното студио ОБРАСЦИ НА РАСТ: Неприродни Екологии од IX семестар на Архитектонски факултет под раководство на наставниците Марија Мано Велевска и Слободан Велевски беа претставени на AHO WORKS изложбата на магистерски проекти на факултетот за архитектура во Осло.

Оваа година темата на студиотоја истражувашерелацијата на современиот град, неговата инфраструктура и пејсажот, односно го следеше феноменот на урбаното како артифициелен продукт,проверувајќи ја потребата за негова ре-контекстуализација назад во природата. Резултат на овие комплексни преклопувања се студентски проекти кои успешно создадоаконтрадикторен но истовремено и функционален модел на „неприродна екологија“ што ги потврдува спротивставените карактери на природното и вештачкото во единствена целинапреку просторна идеја за северо-источниот раб на градот Скопје.

Изложбата на проектите беше успешно реализирана, а нивниот квалитет како во истражувачка така и во проектантска смисла беше препознаен и позитивно оценет од колегите во Осло,што претставува дополнителна потврда за успешната работа на нашиот факултет.

Патувањето беше дополнително искористено за стручна посета на релевантни архитектонски објекти во Осло и неговата непосредна околина. Соработката помеѓу АФС и АХО беше поттикната од нашиот поранешен студент Никола Ѓорѓиевски кој оваа сесија успешно го одбрани својот втор магистерски проект (во Осло) комбинирајќи ги можностите на новите академски искуства и соработката со нашето студио... за неговата посветеност и ангажман изминатите неколку месеци искрено му се заблагодаруваме!